top of page

Ebeveynin Maskesi ve Desteği

  • Yazarın fotoğrafı: binnazsnmz
    binnazsnmz
  • 6 Ağu 2024
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 Ağu 2024

Kendine "iyi" bak canım ebeveyn.

Kendime nasıl iyi bakarım
Kendine iyi bak
Merhaba.

Dönüşüm dediğimiz şeyin ebeveynlikteki adı yazılım güncellemesi… Hızlı ve en etkili biçimde yazılımımızı güncellememiz ve sistemin iyi çalışmasını sağlamak durumundayız, demiştik şu yazıda.

Peki sürekli güncelleme yapmak durumunda kalan bir sistem;
  • Kendi ihtiyaçlarına nasıl zaman ayıracak?
  • İş, aile ve kişisel hayat arasındaki dengeyi nasıl sağlayacak?
  • Destek alması gereken birimlere nasıl ulaşacak? Derdini nasıl anlatacak?
  • Ebeveyn olmanın ağır sorumluluğunu sürekli taşıyabilmesi için kendini nasıl güçlendirecek?
  • Kısaca maskesini ne ara ve nasıl takacak?
Ebeveynliğin Yazılım Güncellemesi adlı 16. Bölüm’de bu konuyla ilgili neler bahsettik, şöyle bir toparlayalım.

Kendini Bilmek
Podcast bölümlerinde de sıkça değindiğim konu: Kendini Bilmek… Kendini bilmenin ebeveynlikteki karşılığı maskeyi kendine takmak. Kendimizi gerçekten bildiğimizde, duygularımızın nereden geldiğini anladığımızda, bizi tetikleyen durumları önceden bildiğimizde, farkındalığımızı geliştirdiğimizde, güçlü ve zayıf yönlerimizi bildiğimizde, mevcut kaynaklarımızın farkında olduğumuzda yani kendimizi bilmeye önem verdiğimizde bazı şeylerle daha kolay baş edebiliriz gibi geliyor bana.

Kendine hoşgörü 
Kendi hatalarımı, eksikliklerimi ve zayıf yanlarımı kabul diyor muyum? Kendimi affediyor muyum? Kendimi affetme yeteneğim var mı? Kendime karşı eleştirel olabiliyorum ok ama kendime karşı anlayışlı ve şefkatli bir tutumum var mı? Kendine hoşgörü; mükemmeliyetçilikten uzaklaşmayı, kendini olduğu gibi kabul etmeyi ve kendine daha yumuşak davranmayı içeriyor.
Başkalarına hoşgörünün, diğer insana tepeden bakan burnu havada bir tınısı olsa da, kendine hoşgörü bundan biraz farklı…

Kendine Empati
Ben olmak nasıl bir şey? Şu anda benim dünyamda neler oluyor? İhtiyaçlarım neler? Duygularım neler? Teselli etmeden, kendimizi oyalamadan, “boşver” demeden, kendi kendine  öğüt vermeden, sürekli analiz etmeden, sorgulamadan kendimizi dinliyor muyuz? Kendimize karşı arkadaşça, nazikçe ve şefkatli yaklaşabiliyor muyuz? Kendimize empati yapıp yapmadığımızı bu sorulara yanıt vererek anlayabiliriz.

Kendine Bakım
Fiziksel sağlığım için ne yapıyorum? Yeterli uyku uyuyor muyum? İyi ve yeterince besleniyor muyum? Enerjimi nelerden alıyorum? Canlılığımı sağlayan yaşam enerjin için ne yapıyorum?
Bana iyi gelen sosyal ilişkilerime tutunuyor muyum? Kendi kendimle kalabileceğim zamanlarım var mı? 
Yani kısacası genel iyilik halim ve yaşam kalitem için neler yapıyorum  diye kendimize sormak da iyi gelebilir. 
Aslında tüm bu soruları ve yanıtlarını bir deftere yazıp bunları somutlaştırmak da maskeyi önce kendine takmak adına çok büyük bir adım olabilir.

Kimden Destek
Ebeveynlerin en büyük ve haklı beklentilerinden biri de destektir. Desteksizlik durumunda isyankar tarafımız açığa çıkar, kendimizi bir şeylerin kurbanı gibi hissedebiliriz. Üstelik hem ihtiyacımız olan desteği alamayıp, hem de eleştirilere maruz kalmak ebeveyni delirtebilir.

Peki ebeveynler kimden destek alabilir?

Öncelikle neye ihtiyacın olduğuna karar vermek, ihtiyaçları önceliklendirmek iyi olabilir.

Çünkü her ihtiyacımızı herkes karşılayamaz. Bunu bir kabul etmeliyiz. Örneğin çocuğumla bir oyun oynamasını isteyeceğimiz kişi, oyun oynamayı sevmiyorsa bunu o kişiden istemek işkence gibi olabilir.

Konuşmaksa eğer ihtiyacımız, özel meselelerimizi ve duygularımızı kiminle konuşup kiminle konuşmayacağımızla ilgili kendimize bir söz verebiliriz.

Bir akşam dışarı çıkmak istesem çocuğumu en çok kime emanet edebilirim? Kim bu desteği vereceği için sıkıntı yaşamaz veya bunu sorun etmez, sonradan da burnunda getirmez, seni gittiğine gideceğine pişman etmez?

Bir tatile çıkmak istesen, sen tatildeyken çocuğun kimle zaman geçirirse için rahat eder ve tatilin iyi geçer?

Haftada bir gün kim çocuğumu okuldan alsa şöyle bir yarım saat gezdirse, ona yiyecek bir şeyler ısmarlasa, onunla vakit geçirse hem benim hem de çocuğumun hoşuna gider?

Çocuğuma poğaça yapmak istiyorum ama o kadar sıkışığım ve yapamıyorum ki, bu poğaçayı yapmasını kimden karşılıksız isteyebiliriz?

Kruvasan ve poğaça
Kim yapsın? Kim yapmasın?
Kısaca benim veya bizim neye ihtiyacımız var ve bununla ilgili desteği kimlerden alabiliriz. Kimler bizi yedekleyebilir? Kimler yedekleyemez? Etrafımızdaki insanların hangi yönleriyle bize destek olabileceğini veya olamayacağını iyi bilmeliyiz. Bunları bilmek insanı netleştiriyor, rahat ettiriyor. Böylece saçma beklentilere de girmemiş oluyoruz.

Kendimizi ferah ferah, sorunsuz güncelleyebileceğimiz günler, haftalar, aylar, yıllar dilerim.
Tekrar görüşünceye dek sevgiyle ve sağlıklı kal.



Comments


00:00 / 00:30
00:00 / 01:04
  • Spotify
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page